«

»

Priopćenje za javnost

duznici_franak_pr_za_jav_gs19012015

PREDMET: PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Otvoreno pismo

Saboru Republike Hrvatske, Vladi Republike Hrvatske, Hrvatskoj narodnoj banci i ukupnoj hrvatskoj javnosti s prijedlozima Gospodarske stranke za hitno rješavanje problema valutnog rizika u plasmanima švicarskog franka fizičkim i pravnim osobama.

Poštovani,

ukupni problemi u našem društvu, nastali rastom tečaja švicarskog franka, dosegnuli su neslućene razmjere i izazvali duboke društvene, socijalne i financijske probleme.

Ugrožene su fizičke ali i pravne osobe, ljudi obolijevaju zbog stresova, obitelji gube imovinu a tvrtke su na granici propasti zbog posljedica nečinjenja i nedjelotvornih mjera koje su do sada provodile aktualne vlasti.

Slični događaji zbivali su se i ranije u našoj prošlosti s tom razlikom da tada nismo imali nacionalnu državu niti nacionalnu središnju banku pa nismo imali instrumenata zaštite.

Zato pozivamo aktualnu Vladu odmah i bez odlaganja pokrene sve mehanizme za cijelovito rješavanje nastalih problema i spašavanje golih života i imovine stanovnika Republike Hrvatske, spriječi propasti obitelji i gospodarstva.

Ponuđena rješenja Vlade prepoznajemo kao predizborne trikove koji nisu dovoljno dobri za dužnike a pri tome loše djeluju na stabilnost bankarskog sustava.

Gospodarski savjet Gospodarske stranke načinio je slijedeći prijedlog koji treba hitnim mjerama usvojiti i provesti u praksi.

Predlažemo:

1. Trenutno donošenje odredbi sa zakonskom snagom, potvrđenih konsenzusom ili 2/3ćinskom većinom u Saboru o konverziji ukupnih kreditnih plasmana domaćih banaka fizičkim i pravnim osobama iz švicarskog franka u hrvatske kune.

2. Datum konverzije treba biti zadnji radni dan u tekućem mjesecu a primjenjuje se tečaj koji je važio na dan prije eskalacije tečaja švicarskog franka.

3. Navedeno treba primjenjivati za sve plasmane u švicarskim francima bez obzira radi li se o fizičkim ili pravnim osobama.

4. Eventualnu nastalu štetu ili troškove pri konverziji bake moraju prijaviti Hrvatskoj narodnoj banci i ako se dokaže da su stvarno nastale tj. da su njihove bilance opterećene dugovanjima u švicarskim francima onda će se moguća šteta namiriti selektivnim poreznim olakšicama za svaku banku koje će odobriti Vlada.

5. U slučaju da je potrebno podmiriti troškove koje premašuju financijske mogućnosti Vlade, preporučamo raspisivanje kunskih obveznica iz kojih će se podmiriti nastali trošak u čijem upisu mogu sudjelovati i sve banke te na taj način ostvariti dodatne prihode. Dodatno zaduženje je neusporedivo manje zlo od stradanja brojnih obitelji.

Pozivamo Hrvatski Sabor, Vladu Republike Hrvatske, Hrvatsku narodnu banku na brzo djelovanje, ali istovremeno tražimo podršku novoizabrane Predsjednice Republike Hrvatske, Predsjednika u odlasku i cjelokupnu oporbu na čelu sa domoljubnom koalicijom.

Srdačan pozdrav !

                                          

Za Predsjedništvo Stranke: 

                           

                                                                          Predsjednik Stranke:

                                                                          Stjepan Gnječ, v.r. 

 

gs.brojPR0005-2015_priopcenje_za_javnost_franak19012015_01  gs.brojPR0005-2015_priopcenje_za_javnost_franak19012015_02